http://www.inforegio.ro/ro/ www.fonduri-ue.ro http://www.guv.ro/ http://www.mdrap.ro/ www.fonduri-ue.ro
Schimbă limba:

vara  iarnaȘtiri ultimă oră

S-a deschis Muzeul Orașului Sinaia, prima galerie expozițională dedicată exclusiv orașului Sinaia și locuitorilor lui. Vă recomandăm cu căldură să-i treceți pragul! Veți regăsi aici adevărate pagini din istoria oraşului. Detalii... AICI.

Începând cu ora 17.00, la Sinaia, se vor aprinde luminile de Sărbători și se va deschide, în premieră, primul Târg de Crăciun al orașului. De asemenea, patinoarul din Parcul Dimitrie Ghica își va deschide porțile pentru toți amatorii alunecării pe gheață. Detalii ...... AICI

In acest weekend sunteți așteptați la sărbătoarea aprinderii iluminatului festiv în Sinaia și Bușteni!
Vineri, 5 decembrie, ora 16.00 în Parcul Central din Bușteni se dă startul sărbătorilor de iarnă. Moș Nicolae aduce tuturor vin fiert și ceai, colinde și bună dispoziție. Haideți cu noi!
Sâmbătă, 6 decembrie, de la ora 17.00>

Cea mai populară sărbătoare a oraşului începe cu o paradă a comunităţii pe străzile oraşului. La programul sărbătorii desfăşurate... DETALII AICI...

Newsletter
nume:
email:

majestatea sa muntele
Acasa/ Sporturi/ Schi & snowboard
Schi & snowboard

Istoria Schiului Alpin
Schiul alpin are o istorie foarte veche. Primele schiuri pentru coborâre, mult asemănătoare cu cele de astăzi, datează din anul 1850 când, legendarul norvegian Sondre Norheim, a popularizat schiurile cu părți laterale curbate, cu legături din benzi dure de salcie. Tot din aceste timpuri vin și așa numitele Christiane (întoarcerile pentru slalom).

Incă din timpuri preistorice schiurile au fost folosite de oameni mai ales în tările nordice, Rusia, Finlanda, Norvegia și Suedia, acestea având dimensiuni și forme diferite. Fragmente de schiuri au fost descoperite în Rusia și în urma analizei lor cu metoda C14 s-a dovedit că datau din anii 8000 - 7000 înainte de Christos.

Trecerea de la folosirea schiurilor ca mijloc de deplasare la folosirea lor ca mijloc de practicare a unui sport s-a facut spre sfârșitul secolului XIX. Primele competiții de schi non-militare se pare că au avut loc în 1840, în zona de nord și centrală a Norvegiei. Prima competiție națională de schi a avut loc tot în Norvegia, în capitala Christiania (acum Oslo) și a fost câștigată de Sondre Norheim, în 1868. Acesta a fost începutul unei noi ere în schi. Câteva decenii mai târziu, acest sport era răspândit în restul Europei și în Statele Unite. Primele competiții de slalom au fost organizate de către Sir Arnold Lunn, în 1922, în Mürren, Elveția.

Spre deosebire de alte discipline de iarnă, schiul alpin feminin și masculin au debutat în programul olimpic în același timp, în anul 1936, la Garmisch-Partenkirchen, cu o competiție combinată de slalom și coborâre. Din 1948 au loc separat competiții de coborâre și slalom. Patru ani mai târziu a fost adăugată proba de slalom uriaș iar din 1988 și cea de slalom super uriaș, devenind astfel 4 probe individuale.

Istoria Snowboard-ului
Snowboard-ul combină elemente de surf, skateboard și schi. Și-a facut debutul ca disciplină olimpică în 1998, la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Nagano.

Snowboard-ul s-a dezvoltat în Statele Unite, începând cu anul 1960 când, lumea a început să caute noi activități de iarnă. In următorii 10 ani, pionierii acestui sport au impulsionat producția de plăci și acest sport a devenit din ce în ce mai popular. In 1980 snowboard-ul devenise o activitate la nivel național în Statele Unite.

La sfârșitul anilor '70, practicanții acestui sport au invadat stațiunile tradiționale de schi, lovindu-se de opoziția schiorilor care voiau să-i excludă pe snowboarderi. Din anii '90, aproape toate stațiunile de schi au acceptat practicanții noului sport, astfel că stațiunile au găsit in snowboarderi o excelentă sursă de venit.

Organizarea de competiții a fost următorul pas logic. In Statele Unite, în 1982, s-au organizat pentru prima dată Campionatele Naționale iar în 1983 au găzduit prima ediție a Campionatelor Mondiale. In 1990 s-a înființat Federația Internațională de Snowboard iar în anul 1994 Federația Internațională de Schi a introdus snowboard-ul ca disciplină FIS.

Bărbații și femeile și-au făcut debutul la Jocurile Olimpice de la Nagano, în 1998, cu probele de slalom uriaș și halfpipe. Disciplina a avut un succes răsunător astfel că, la Salt Lake City, patru ani mai târziu, a fost introdusă proba de slalom uriaș paralel. A urmat apoi introducerea probei de snowboard cross.


Bran

Nume pârtie Lungime...


Busteni

Nume pârtie Lungime...


Predeal

Nr. pârtie Nume pârtie ...Sinaia

Nr. partie Nume pârtie ...


Azuga

Nr. partie ...


www.inforegio.ro
Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României. Regio. Initiativa locala: Dezvoltare regionala.
Vizitatori: 2312204