http://www.inforegio.ro/ro/ www.fonduri-ue.ro http://www.guv.ro/ http://www.mdrap.ro/ www.fonduri-ue.ro
Schimbă limba:

vara  iarnaȘtiri ultimă oră

S-a deschis Muzeul Orașului Sinaia, prima galerie expozițională dedicată exclusiv orașului Sinaia și locuitorilor lui. Vă recomandăm cu căldură să-i treceți pragul! Veți regăsi aici adevărate pagini din istoria oraşului. Detalii... AICI.

Începând cu ora 17.00, la Sinaia, se vor aprinde luminile de Sărbători și se va deschide, în premieră, primul Târg de Crăciun al orașului. De asemenea, patinoarul din Parcul Dimitrie Ghica își va deschide porțile pentru toți amatorii alunecării pe gheață. Detalii ...... AICI

In acest weekend sunteți așteptați la sărbătoarea aprinderii iluminatului festiv în Sinaia și Bușteni!
Vineri, 5 decembrie, ora 16.00 în Parcul Central din Bușteni se dă startul sărbătorilor de iarnă. Moș Nicolae aduce tuturor vin fiert și ceai, colinde și bună dispoziție. Haideți cu noi!
Sâmbătă, 6 decembrie, de la ora 17.00>

Cea mai populară sărbătoare a oraşului începe cu o paradă a comunităţii pe străzile oraşului. La programul sărbătorii desfăşurate... DETALII AICI...

Newsletter
nume:
email:

majestatea sa muntele
Acasa/ Sporturi/ Alpinism/Cățărare/Escaladă
Alpinism/Cățărare/Escaladă

Alpinismul a fost, este și va fi o experiență incredibilă! Formațiunile de roci bizare, stâncile abrupte sau mai blânde, oferă emoție pură pasionaților de alpinism.

Alpinismul, unul din cele mai vechi sporturi practicate în Munții Bucegi, oferă iubitorilor acestuia încredere în forțele proprii și senzația de libertate. Microregiunea Turistică Munții Bucegi - Munții Bucegi, Piatra Mare, Postăvaru, Piatra Craiului, Ciucaș, însumează cel puțin 500 de trasee de stâncă, de la cele mai ușoare până la cele de mare dificultate.

Informaţiile prezentate mai jos au doar scop informativ si nu redau în detaliu caracteristicile şi particularităţile fiecărui traseu în parte. Precizăm ca nu toate traseele au fost refăcute/modernizate. Recomandăm turiştilor care doresc să practice alpinismul/căţărarea/escalada să apeleze la sprijinul ghizilor montani specializaţi în parcurgerea traseelor de alpinism şi căţarare dar şi buni cunoscători ai zonei, întrucât, de cele mai multe ori, accesul către trasee nu este marcat.

Autorii îşi declină orice răspundere în cazul producerii unor pagube sau accidente ca rezulat al folosirii informaţiilor de mai jos.

Grade de dificultate pentru trasee alpine (sistem Romania):

A - Văi şi brâne de abrupt; în această categorie se încadrează traseele cu caracter turistic şi de introducere în alpinism a începătorului.
B - Văi de abrupt şi hornuri. Săritorile de pe parcurs sunt uneori dificile. În anumite porţiuni este necesară asigurarea în coardă a unor participanţi.

A - Hornuri stâncoase şi ţancuri izolate. Hornurile sunt scurte şi prezintă asperităţi bune pentru ramonaj. Ţancurile sunt cu diferenţe de nivel mici.
B - Văi şi creste. Trasee lungi combinate cu brâne, hornuri şi creste.

A - Pereţi şi creste cu porţiuni de căţărare pe stâncă, combinate cu pasaje uşoare, caracteristice gradului 2. Unele obstacole mai înclinate se trec artificial cu ajutorul pitoanelor.
B - Pereţi, creste sau hornuri cu mai mult de două lungimi de coardă. Predomină căţărarea liberă.

A - Se folosesc scăriţe în loc de prize de picior, se trec surplombe. Traseele sunt în general scurte, dar dificile, sau lungi, uşoare şi uneori întrerupte de porţiuni greu de trecut.
B - Trasee cu puncte de trecere dificile, fisuri deschise, traversări, treceri de surplombe.

A - Trasee de minimum patru lungimi de coardă cu treceri directe de surplombe şi cu traversări expuse.
B - Trasee lungi, foarte dificile, cu succesiuni de obstacole care cer un efort susţinut. Prizele sunt mici şi rare iar distanţele dintre pitoane sunt şi ele mari.

A - Se trec succesiuni de surplombe care cer manevre de corzi şi cunoaşterea tehnicii de căţărare artificială. Se trec hornuri spălate şi feţe stâncoase înclinate şi netede. Regrupările sunt incomode.
B - Se trec tavane. Platformele de regrupare sunt mici sau inexistente. Se folosesc pitoanele de expansiune în lipsa fisurilor necesare baterii pitoanelor. Traseul are minimum 300 m altitudine.

In tabelul urmator sunt prezentate comparativ cateva sisteme de clasificare ale traseelor de alpinism intalnite pe glob in functie de gradul de dificultate. Precizam ca stabilirea gradului de dificultate (clasificarea) este subiectiva si nici un sistem de clasificare nu corespunde perfect cu un altul, neexistand reguli de conversie.

ROMANIA

UIAA

French

British

YDS (USA)

1A

1B

1 easy

2A

2B

I

1

1, M (Moderate)

2, 3, 4 moderate

3A

3B

II

2

2, D (Difficult)

5.0 moderately

5.1 difficult

4A

4B

III

III

3

3, D

5.2 difficult

5.3

5.4

5A

5B

IV-

IV

IV

4a

4b

3/4a, VD (Very Difficult)

4a, S (Severe)

5.5 very difficult

5.6

5.7

6A

6B

V-

V

V

4c

5a

4b, HS (Hard Severe)

4c, VS (Very Severe)

5.8 extremely difficult

5.9

5.10

7A

7B

VI-

VI

VI

5b

5c

6a

4c/5a, HVS (Hard Very Severe)

5a, E1 (Extreme)

5a/5b, E1

5.11

5.12

5.13

VII-

VII

VII

6a

6b

6b

5b, E1

5b/5c, E2

5c, E3

VIII-

VIII

VIII

6c/6c

7a

7a /7b

6A, E4

6a, E4

6a/6b, E5

IX-

IX

IX

7b

7c

7c /8a

6b, E6

6b, E7

6b/6c, E7

X-

X

X

8a

8b

8b / 8c

6c/7a, E8

6c/7a, E9

7a, E10

XI-

XI

XI

8c

9a

9a

7b, E11

XI /XII-

XII

9b

9b


Masivul Ciucaş

Vă recomandăm să nu plecați pe trasee neînsoțiși de persoane cunoscatoare ale zonei, deoarece nu toate traseele sunt refăcute iar intrările către acestea de cele mai multe ori nu sunt m...


Masivul Piatra Craiului - Zărnești

Vă recomandăm să nu plecați pe trasee neînsoțiși de persoane cunoscatoare ale zonei, deoarece nu toate traseele sunt refăcute iar intrările către acestea de cele mai multe ori nu sunt m...


Masivul Bucegi

De la primele trasee deschise în Bucegi de Nicu Comănescu, în 1932 - Turnul Seciului și Spălătura Văii Seci, și până în prezent, Munții Bucegi au ajuns să numere pest...Masivul Piatra Mare

Vă recomandăm să nu plecați pe trasee neînsoțiși de persoane cunoscatoare ale zonei, deoarece nu toate traseele sunt refăcute iar intrările către acestea de cele mai mul...


Masivul Postăvaru

In masivul Postăvaru, cele mai conoscute zone pentru practicarea alpinismului sunt Cheile Râşnoavei, Vanga Mare, Pietrele lui Solomon, Peretele Sudic al Postăvarului. Vă recomandăm s...


www.inforegio.ro
Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României. Regio. Initiativa locala: Dezvoltare regionala.
Vizitatori: 2312202